250 kilometer volop genieten

Fietsplezier, met cultuur en historie in een groot avontuur

mainau bodensee haven

Beschrijving fietsroute Bodensee

Om een goede indruk te geven van de bijzondere Bodensee-radweg hebben wij hieronder een 7-daagse route uitgewerkt. Deze 7 daagse routebeschrijving is één van de mogelijke routes, er zijn namelijk diverse varianten mogelijk waar u dus in verschillende plaatsjes overnacht. Bij deze fietsroute vertrekken we vanuit Bregenz waar u wordt getrakteerd op een historisch centrum en veel middeleeuwse vakwerkhuizen. U eindigt uw reis in het prachtige Friedrichshafen. Terug in Bregenz kunt u nog even lekker genieten van het plaatsje met een lekker hapje en drankje op één van de terrasjes. Wanneer u nog wat langer wilt genieten van Bodensee vraag dan of u extra nachten bij kunt boeken, dit is bij de meeste reisaanbieders mogelijk.

Interactieve kaart fietsroute Bodensee

Download onze kaart met informatie voor op uw mobiele telefoon - handig voor onderweg!

Dag 1 - Aankomst in Bregenz

Aan het begin van uw 7-daagse fietsvakantie langs de Bodensee starten we in de stad Bregenz. In deze stad met 30.000 inwoners kun je na aankomst zowel genieten, ontspannen als ontdekken! De prachtige panorama's en de levendigheid van het meer zijn voortdurend aanwezig. Het middeleeuwse centrum nodigt uit voor een rondwandeling of een bezoek aan bijzondere winkeltjes. Aan de oevers van het meer lonken heerlijke terrasjes voor een hapje en drankje in de zon. Liefhebbers van cultuur en kunst overwegen een bezoek aan amfitheater Seebühne of bezoeken klooster Mehrerau. ’s Avonds kunt u heerlijk wandelen langs de oevers van het meer met betoverende lichtjes die dansen over het water. Kortom, een heerlijk en veelzijdig begin van uw 7-daagse fietsvakantie! 

Bekijk reisaanbod

Bregenz aan de Bodensee  (AT)
Kerk in Bregenz (AT)
Haven bij Bregenz

Dag 2 - Bregenz > Arbon - 36 of 42 km

Na een dagje Bregenz te hebben ontdekt gaat uw fietstocht dan echt beginnen. De eerste kilometers fietst u langs het mooie meer en langs de Rheindelta. Bij de Rheindelta zal de natuur u direct verrassen tussen Fussach en Gaissau, daar komt u langs een moerasgebied met uitzicht over de mooie natuur. Wanneer u de Rijn oversteekt bent u al in Zwitserland, daar arriveert u in Rorschach, een 1000 jaar oud havenstadje. Wanneer u verder fietst naar het centrum komt u mooie barokke herenhuizen tegen en een 17e-eeuwse kerk. Na even in het centrum te hebben ontdekt fietst u verder over de Zwitserse oevers naar het plaatsje Horn of naar het kleine, maar mooie Arbon, waar u in het hotel kunt overnachten. Even lekker bijkomen van uw eerste fietsdag!

De Rheindelta
De plaats Rorschach (CH)
Rijkelijk beschilderde Zwitserse herenhuizen

Dag 3 - Arbon > Stein am Rhein - 58 of 63 km

U word wakker in het Zwitserse Arbon of Horn. Na het ontbijt fietst u verder naar Romanshorn. Daar kunt u even lekker pauzeren in het slotpark met een kopje koffie of thee. Romanshorn staat bekend om zijn 16e-eeuwse kerk die er prachtig bij staat. Na Romanshorn fietst u verder via Kreuzlingen naar Konstanz, waar je onderweg langs een goed bewaarde en gezellige Altstadt aan het water fietst. Vanuit Konstanz fietst u de grens over langs de oevers van de Untersee en de plaatsen Gottlieben en Ermatingen richting Stein am Rhein. In Stein am Rhein eindigt de derde dag van uw fietstocht en kunt u overnachten in een hotel als dan niet met halfpension.

Bezienswaardigheden Konstanz

SEA Life Konstanz
Breng een bezoekje aan aan Sea life.Volg de vissen van de Rijn op hun tocht vanaf de bergbeek via de Bodensee tot aan de havenbekkens van Rotterdam.

Bodensee-Therme Konstanz
Een bezoek aan de Bodensee-Therme Konstanz is echt een momentje voor jezelf.

Boottocht op Bodensee Konstanz
Op het water dansen de zonnestralen, het landschap op de oever trekt rustig voorbij en de geur van de zomer zit in de neus: dat is het Bodenseegevoel

Haven van Romanshorn (CH)
Luchtfoto van Konstanz (DE)
Oevers van Stein am Rhein (CH)

Dag 4 - Stein am Rhein > Radolfzell - 20 of 24 km

Na een rustige nacht wordt u wakker in Stein am Rhein. Na lekker te hebben ontbeten in uw hotel fietst u Duitsland weer binnen. We vervolgens onze weg door de dorpjes Öhningen, Wangen, Gaienhofen en Horn naar het plaatsje Iznang. In Gaienhofen staat het Herman Hesse-museum dat in 1990 is gebouwd. Op dit punt is de Rijn inmiddels al verbreed tot de Untersee. U kunt er voor kiezen om in het oeverdorp Moos te overnachten of het wat meer landinwaarts gelegen dorpje Bankholzen of in de stad Radolfszell. Alle 3 de plaatsjes zijn leuk en bieden genoeg mogelijkheden om wat te eten en uw nacht door te brengen.

Haven Stein am Rhein (CH)
Hermann Hesse museum (DE)
Winkelstraat in Schaffhausen (C)

Dag 5 - Radolfszell > Konstanz - 29 km

U wordt wakker in een hotel uit een van de 3 plaatjes en vervolgt uw fietsreis. Langs de oevers van de Gnadensee fietst u naar Konstanz. Wanneer u langs het dorp Allensbach komt kunt u ervoor kiezen om eventueel de boot naar het Reichenau te nemen. Daarentegen kunt u er ook voor kiezen om de dijkweg te nemen. De kloosterlingen hebben ervoor gezorgd dat het eiland bekend staat om zijn groentetuinen, fruitbomen en wijngaarden. Ook vindt u er veel bijzondere kerken van betekenis - met name in Oberzell. Door de relatief korte etappe van dag 5 heeft u nog ruim de tijd voor een uitgebreide bezichtiging van Altstadt van Konstanz. Na in  de avond lekker een hapje te hebben gegeten kunt u overnachten in een van de vele hotels in Konstanz.

Bekijk reisaanbod

Centrum van Konstanz (DE)
Kloostereiland Reichenau (DE)
Kerk op eiland Reichenau

Dag 6 - Konstanz  > Friedrichshafen - 47 km

Vandaag wordt u wakker in een hotel in Konstanz waarna u de route vervolgd naar één van de hoogtepunten van de reis - bloemeneiland Mainau! Een weelderige bloemenpracht, een park met 150 jaar oude bomen, de barokke glans van het kasteel en daarbij nog het mediterrane karakter – dat is het eiland Mainau. In alle seizoenen tonen bloemen, struiken en bomen vele kleurrijke facetten. Een van de grootste vlinderhuizen van Duitsland maar ook het Mainau-Kinderland en de grafelijk en culturele festiviteiten genieten grote populariteit. Het barokke slot uit de 18e eeuw is zeker de moeite waard en staat garant voor prachtige foto's. Ervaar ook deze oase van natuurlijke schoonheid, harmonie en ontspanning! Na het bezoek aan het eiland steekt u met de veer bij Wallhausen over naar Überlingen waar je onder andere de prachtige 16e-eeuwse St. Nikolaus-Münster kerk bezoekt. Daarna volgt u de Bodensee-oever naar het pittoreske wijnstadje Meersburg. In Meersburg kunt u de oude burcht bezoeken en genieten van het geweldige uitzicht op de Alpen in het achterland. U overnacht in een van de hotels in Meersburg.  Bekijk de kaart van Bloemeneiland Mainau voor meer informatie. 

Enkele bezienswaardigheden

Bloemeneileand Mainau
Een prachtig eiland met de mooiste parken, bomen en mediterrane tuinen. (Kaart)

St. Nikolaus-Münster kerk
In deze mooie historische kerk gaat u terug in de tijd en ziet u hoe het vroeger was. Zeker de moeite waard om even te gaan kijken.

Zeppelinstad Museum
In dit museum ontdekt u hoe de zeppelins vroeger werden gebouwd én komt u te weten waarom ze daarmee in Friedrichshafen rond vliegen. 

Kasteel op bloemeneiland Mainau (DE)
Centrum van Meersburg (DE)
Uitzicht vanaf Meersburg

Dag 7  - Friedrichshafen > Bregenz - 34 km

U wordt wakker, de laatste dag is aangebroken. Na een lekker ontbijt fietst u langs Monfort en de oude Beierse eilandstad Lindau. vanaf daar fietst u het laatste stuk terug naar Bregenz. In het mooie oude Lindau komt u veel historische barokke kerken en gebouwen tegen, vooral die in het centrum zijn zeker het bekijken waard. Na enkele bezienswaardigheden en een rustige wandeling kunt u nog even plaatsnemen op de leuke terrasjes en genieten van de boulevard. Vanuit Lindau fietst u weer terug naar het mooie Bregenz waar u na aankomst een lekker hapje kunt eten. En dan zit uw fietsvakantie er toch echt op! Tijd om heerlijk na te bespreken en uw foto's door te kijken. 

Meer informatie

Bekijk reisaanbod

Historische centrum van Lindau (DE)
Haven bij Lindau
De plaats Wasserburg (DE)