mainau bodensee haven

Het bloemeneiland

Volop exotische bloemen, tuinen en palmen

Mainau - het bloemeneiland in de Bodensee

Het eiland Mainau in de Bodensee is één van de hoogtepunten van je vakantie. Het is te voet bereikbaar via de brug, de fiets mag je aan de hand meenemen maar moet op het eiland in de stalling. Op het eiland heerst een micro-klimaat dat bijna mediterraans is. Het wordt ook wel het bloemeneiland genoemd vanwege de grote hoeveelheid aan exotische bloemen, planten en botanische tuinen. In 2015 gaf André Rieu er zijn openluchtconcert pal voor het kasteel van de adellijke familie Bernadotte - een sprookje kwam tot leven! Genieten van de natuur, je goed voelen en ontspannen -  het eiland Mainau is een natuurbelevenis op ieder moment van het jaar. De lente begint met ongeveer een miljoen tulpen en andere voorjaarsbloemen. Honderden rododendrons en geurende rozen zoeten de zomer. Meer dan 11.000 kleurrijke dahlia’s maken de herfst onvergetelijk.

Volop te zien en te beleven

Wandel met één van de gidsen over het eiland en ervaar een klassieke Mainau-tour. Ze laten je alles zien wat je absoluut wat je niet wilt missen: Kasteel Mainau met de kasteel kerk van St. Marien, meesterwerken van barokke architectuur en botanische schatten. En wat dacht je van één van de grootste vlinderhuizen van Duitsland of een groot palmenhuis? Je maakt ook kennis met de veelzijdige geschiedenis van het eiland Mainau en de familie van de graaf.

Bekijk kaart Mainau

Kasteel Mainau
Slot Mainau

Soorten tuinen om te ontdekken

Om je alvast wegwijs te maken in alle flora van het eiland en om te zorgen dat je verblijf zo optimaal mogelijk is kun je hieronder lezen welke soorten tuinen er allemaal zijn. 

Dahliengarten

De kleurenpracht en de diverse bloemvariaties van de dahlia's zijn de herfst attractie op het eiland Mainau. Van eind augustus tot half oktober schittert de dahliatuin op de zuidhelling van het eiland met zo'n 12.000 dahlia's in een waar vuurwerk.

Staudengarten

In deze vaste planten tuin vind je meer dan 20.000 planten van maar liefst 700 verschillende soorten. Prairie- en steppeplanten worden vakkundig gecombineerd met prachtige vaste planten zoals oosterse klaprozen, pioenen en daglelies.

Tulpen
Dahlias
Vlinder

Promenade der Wild- und Strauchrosen 

Een van de mooiste promenades van het eiland lokt met heerlijke geuren en beschikt over historische schatten. De door kenners terecht geprezen rozen collectie omvat meer dan 400 soorten rozen.

Rosengarten

Naast de klassieke bed rozen zijn er weelderige klimrozen op hekjes en artistieke rozenpiramides in 1.000 variëteiten om te bewonderen. De felle kleurepracht verandert van jaar tot jaar, omdat de Mainau-tuinders steeds nieuwe soorten rozen planten. Hun verleidelijke geuren, overvloed aan bloemen en elegantie worden een sensuele ervaring tijdens de eerste piek half juni en de tweede in augustus.

Palmenhaus

Het palmenhuis is met zijn palm- en sinaasappelbomen het exotische hart van het bloemeneiland. Meer dan 20 verschillende palmsoorten zijn hier te zien, waaronder een Canarische Dadelpalm die meer dan 15 meter hoog is.

Eten en drinken

Een dagje Mainau is niet compleet met een lekkere bak koffie, kuchen of een warme maaltijd. Kies je voor een terras aan het water, een mooie biergarten of een idyllisch terras bij een kasteel? 

Restaurants aan het water

Overige restaurants